VOOR KINDEREN MET LEKKERE LETTERS

SCHOOLBEZOEK

Carolien komt op verzoek voorlezen en.. koken! Lezen over de taartenplaag van Loos in Hoog boven de wolken en daarna zelf aan de slag met aardbeien en chocola, wie wil dat nou niet?

Een schoolbezoek kan geboekt worden via Stichting Schrijvers School Samenleving.

 

KOOKLESSEN OP SCHOOL – als tussen- of naschoolse activiteit

image

Carolien geeft ook als tussen- en naschoolse activiteit kookles aan kinderen van 6 tot 12 jaar. Koken is vooral zelf lekker bezig zijn – kneden, schillen, snijden – maar ondertussen wordt er van alles geleerd. Over verhoudingen (hoe maak ik dit recept voor vier personen als we maar met z’n tweeën zijn?), over duurzaamheid (waarom moet het deksel op de pan?), over de herkomst van verschillende soorten fruit en groenten. En natuurlijk over boeken.

Alle kinderen houden van mooie verhalen, maar niet alle kinderen kruipen graag met een boek op de bank. De ontdekking dat losse letters een woord vormen – K-A-T, daar staat kat! – is magisch, maar als het zogenaamde technisch lezen daarna niet vlot vooruit gaat, is de kans groot dat suffe AVI-start boekjes alle lust tot lezen al snel doen verdampen. Eeuwig zonde, natuurlijk. Lezen moet allereerst leuk zijn, de rest komt later wel.

Maar koken, dat vinden (bijna) alle kinderen wel meteen leuk! Zodra je de potten en pannen tevoorschijn haalt, is het enthousiasme niet te dempen. Wat gaan we maken, juf? Caroliens kooklessen beginnen altijd met een verhaal, een verhaal dat natuurlijk uitmondt in een gerecht. We maken de wurmenspaghetti van Mevrouw Griezel klaar (uit De griezels van Roald Dahl), of de (Hassel)bramenjam van Pluk van de Petteflet. Oude klassiekers als Alice in Wonderland mogen natuurlijk niet ontbreken op de kookleeslijst.

image

‘Hoe raarder en raarder!’ riep Alice (ze was zo in de war dat ze niet eens meer behoorlijk kon praten) ‘nu ga ik uit elkaar als de grootste verrekijker van de wereld! Dag voeten!’

Wat gebeurt er toch met Alice? Ze heeft koekjes gegeten en daarvan gaat ze zo hard groeien, dat haar voeten in de verte verdwijnen. Een uurtje later rollen de echte ‘Eet-me koekjes’ de oven uit. Gemaakt van havermout, banaan, kokos en een scheutje olie, dus nog eens behoorlijk gezond ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s