Botanic Guardians

Botanische Tuinen als Botanic Guardians; hoeders van biodiversiteit. De vijfentwintig Nederlandse tuinen hebben een gezamenlijke database opgezet, die via hun website doorzoekbaar is. Voor een aantal planten hebben ze extra gegevens opgenomen: wanneer de plant op z’n mooist is; of hij gegeten kan worden; of er een legende aan vastzit. De Oostkaapse broodboom bijvoorbeeld, ofwel de encephalartos altensteinii. Een ‘levend fossiel’ dat al ver voor de dinosauriërs bestond. In Zuid-Afrika wordt hij broodboom genoemd omdat van een zetmeelachtige stof uit de stam – na het uitwassen van giftige stoffen – brood kan worden gebakken. “In de hortus van Amsterdam staan twee planten die nog met de VOC zijn meegekomen. Een mannelijke en een vrouwelijke plant, allebei in een pot, tien meter uit elkaar. Ze bloeien nooit gelijktijdig, dus een bevruchting wil maar niet lukken. En zo staan ze daar al 300 jaar.”

encephalartos-altensteinii_hortusams-omgeving_2893

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s