Met Sint de keuken in

Pepernoten bakken, daar ontkom ik zo vlak voor 5 december natuurlijk niet aan. Of preciezer gezegd: knapperige kruidnootjes, met kaneel, anijs en speculaaskruiden. Deze keer neem ik Sinterklaas mee, de klassieker van Charlotte Dematons – als je dat kunt zeggen van een boek dat zeven jaar oud is. In 2008 won

Wat te doen als de pepernoten liggen te garen in de oven? De Pieten van Charlotte natekenen!

Wat te doen als de pepernoten liggen te garen in de oven? De Pieten van Charlotte natekenen!

Dematons er een Gouden Penseel mee. Een aantal van mijn kookleerlingen roept enthousiast: “Maar dat ken ik!” Omstebeurt ‘lezen’ ze een pagina voor. Een meisje van zes dat het boek nog niet eerder zag, stort zich vol enthousiasme op de eerste plaat. Ze wijst en somt op wat ze ziet: de boot, de paard, de huis. Ze wordt gecorrigeerd: je moet het huis zeggen hoor. Onzin, vindt haar oudere zus: “Dat maakt toch niks uit!” De vrolijkheid slaat toe bij de Pieten op het dak, ’s avonds laat. Eén Piet is op de schoorsteen gaan zitten, zodat zijn maat er geen pakjes meer in kan gooien. Er zit er zelfs één in de zak! Bij de plaat vol Sinten slaat de discussie toe. Waar komen die allemaal vandaan? Zoveel Sinten! Totdat iemand het verlossende woord spreekt: die zijn aan het oefenen, voor Hulpsint. En kijk, er zitten een heleboel slechte tussen hoor. Die worden weggestuurd, dat zie je zo. Eén Sint heeft een rare muts op in plaats van een mijter. En moet je die daar kijken. Da’s toch geen Sint, dat lijkt wel.. een zwerver!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s