100% vrouw

Filosofie Magazine komt volgende maand met een nummer gewijd aan uitsluitend vrouwelijke filosofen, met van mij als ‘gastredacteur’ een stuk over zeven vrouwelijke filosofen uit de geschiedenis: Ban Zhao, Hildegard von Bingen, de wat meer bekende Christine de Pizan, Carolina van Lynden, Laura Bassi, Carry van Bruggen en Sophie Oluwole.

Het nummer wordt gepresenteerd tijdens een avond in de Rode Hoed, op 3 maart as.

Filosofie in de Rode Hoed

Zij denkt, dus zij bestaat. Waar blijft de stem van vrouwen in de wetenschap? Met drie generaties filosofen: Simone van Saarloos, Maureen Sie en Ilse Bulhof.

Waarom blijft het aantal vrouwen in de wetenschap zo ver achter? Zijn er structurele belemmeringen of is het een kwestie van tijd tot vrouwen evenredig vertegenwoordigd zijn? Of zit het probleem nog veel dieper en hebben vrouwen nu eenmaal minder belangstelling voor abstracte vakken? De neurowetenschappelijke verklaring voor de man/vrouw verschillen wint terrein, maar klopt die eigenlijk wel? En wat betekent dat voor de strijd van man/vrouw vooroordelen en voor de positie van vrouwen?

Een avond over moderne vooroordelen, brein-denken, over de rol van biologie in het maatschappelijke debat en beeldfragmenten van Simone de Beauvoir en Hannah Arendt. Met medewerking van drie generaties filosofen: Simone van Saarloos, Maureen Sie en Ilse Bulhof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s