Koken met Alice

Alle kinderen houden van mooie verhalen, maar niet alle kinderen kruipen graag met een boek op de bank. De ontdekking dat losse letters een woord vormen – K-A-T, daar staat kat! – is magisch, maar als het zogenaamde technisch lezen daarna niet vlot vooruit gaat, is de kans groot dat verpletterend suffe AVI-start boekjes alle lust tot lezen al snel doen verdampen. Eeuwig zonde, natuurlijk. Lezen moet allereerst leuk zijn, leuk en spannend. De rest komt later wel.

Wat vinden (bijna) alle kinderen wel meteen leuk om te doen? Koken! Zodra je de potten en pannen tevoorschijn haalt, is het enthousiasme niet te dempen. Wat gaan we maken? Lezen en koken blijken een heel gelukkig huwelijk met elkaar aan te kunnen gaan. Tomatensoep de pan uit laten spetteren is nóg leuker als je net hebt gelezen over Floddertje, en hoe zij met haar hondje Smeerkees een enorme bende maakt van het kommetje soep dat ze haar zieke mama op bed wil brengen. Kinderboeken die bol staan van de meest fantastische recepten zijn er in overvloed, en dat is vast geen toeval.

Laten we om te beginnen ‘ns een kijkje nemen in de keuken van Alice. In Wonderland, dat spreekt. John Fisher schreef in 1976 Het kookboek van Alice in Wonderland, met recepten en bijbehorende tekstfragmenten uit De avonturen van Alice in Wonderland en het aansluitende Alices avonturen in Spiegelland.  Uit dat laatste deel het volgende fragment:

‘U bent geloof ik erg knap in het verklaren van woorden, mijnheer,’ zei Alice, ‘zoudt u mij kunnen uitleggen wat het gedicht “Wauwelwok” betekent?’ ‘Laat maar eens horen,’ zei Hompie Dompie. ‘Ik kan alle gedichten verklaren die ooit bedacht zijn – en een heleboel die nog niet bedacht zijn.’ Dit klonk erg hoopgevend, daarom zei Alice het eerste couplet op:

”t Wier bradig en de spiramants
Bedroorden slendig in het zwiets:
Hoe klarm waren de ooiefants
Bij ’t bluifen der beriets.’

‘Dat is voorlopig genoeg,’ onderbrak Hompie Dompie: ‘Er komen volop moeilijke woorden in voor. “Bradig” betekent vier uur ’s middags – de tijd wanneer je het vlees voor het avondeten gaat braden.’ ‘Prachtig, dat komt goed uit,’ zei Alice.

Toegegeven, dit is niet het meeste geschikte fragment om vervolgens enthousiast mee te keuken in te duiken. Wie wil gaan koken kan zich misschien beter wenden tot de Hartenkoninging, en de zalige jamgebakjes waar Alice naar snakt:

“De Harten-Koning en de Harten-Koningin zaten op hun tronen, toen zij aankwamen, met een hele menigte rondom hen – allerlei vogeltjes en dieren, en het hele pak kaarten. De Hartenboer stond geboeid voor hen met een soldaat naast zich ter bewaking. Vlak bij de Koning stond het Witte Konijn met een trompet in zijn ene hand en een rol perkament in de andere. In het midden van de zaal stond een tafel met een grote schotel met gebakjes erop. Zij zagen er zo lekker uit dat Alice al honger kreeg van het gezicht. ‘Ik wou dat de rechtszitting voorbij was,’ dacht ze, ‘en ze de verfrissingen rond gingen reiken!’ Maar daar waren ze blijkbaar nog lang niet aan toe en daarom begon ze wat rond te kijken. ‘Heraut, lees de beschuldiging voor!’ zei de Koning. Het Witte Konijn blies drie stoten op de trompet, ontrolde de perkamenten rol en las het volgende:
De Koningin van Harten bakte een paar gebakjes Al op een zomerdag. De Hartenboer lag op de loer En stal ze toen hij ze zag.”

1/2 pond bloem
125 gram harde boter
snufje zout
2 1/2 eetlepel water
jam

1. Zeef bloem en zout samen in een kom.
2. Snijd de boter in stukjes en werk die met de toppen van je vingers door de bloem, tot die op kleine broodkruimels lijkt.
3. Sprenkel het water over de massa en maak er stevig deeg van.
4. Bestuif het aanrecht of een plank met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
5. Snijd er rondjes uit, iets groter dan de bakvormpjes.
6. Druk elk rondje in een vormpje.
7. Leg een lepel jam op elk rondje.
8. Besprenkel de jam met wat water om uitdrogen te voorkomen.
9. Bak ze gedurende 10 tot 15 minuten tot ze lichtbruin zijn in een zeer warme oven (220 graden – stand 5 voor gas).
10. Controleer of ze gaar zijn door één gebakje uit het vormpje te tillen en de onderkant te bekijken.
11. Laat de gebakjes afkoelen op een rooster en verlies ze niet uit het oog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s