Verhalen vertellen als vlucht

Een mooie recensie van Roxanne van den Bosch op oost-online.nl: ‘Dat er meer schuilgaat achter Loos weet Ceton op subtiele wijze naar voren te brengen. In korte, heldere zinnen schetst ze een beeld van een kind dat altijd op haar hoede is.’

BOEK VAN DE WEEK: Roxanne van den Bosch van Linnaeus Boekhandel kiest Hoog boven de wolken van Carolien Ceton

Verhalen vertellen als vlucht
In Hoog boven de wolken woont Loos (een verbastering van Lotus) alleen met haar moeder. Dat valt haar soms zwaar, vooral omdat er weinig ruimte is om over haar vader te praten. Als haar vader wel ter sprake komt, krijgen zij en haar moeder namelijk geheid ruzie. Met haar oude, bakelieten telefoon, een cadeau van oma, belt ze bijna iedere dag met haar vader. Bij hem kan ze haar verhalen kwijt. Maar op het gevaar af ruzie te krijgen met haar moeder, houdt ze die gesprekken meestal wijselijk voor zich.

Het is de week voor Loos’ negende verjaardag. De acht hoofdstukken in Hoog boven de wolken beslaan ieder één dag van de week. Beginnend op zondag en eindigend op de zondag daarna, de dag na Loos’ verjaardag. Het is een week waarin Loos naar de kermis gaat met buurvrouw Willemijn en diens dochter Ise, een week waarin ze naar school gaat, speelt met haar beste vriendin Mari en samen met haar moeder nieuwe kleren gaat kopen voor haar verjaardag. Een week waarin ze iedere dag haar vader belt, behalve op haar verjaardag. Het lijkt een doorsnee week van een doodnormaal, achtjarig meisje.

Hoog boven de wolken is het kinderboekendebuut van Carolien Ceton. Dat er meer schuilgaat achter Loos weet Ceton op subtiele wijze naar voren te brengen. In korte, heldere zinnen schetst ze een beeld van een kind dat altijd op haar hoede is. De spanning die het samenleven met haar moeder met zich meebrengt, bereikt een voorlopig hoogtepunt wanneer Loos verzucht: ‘Waarom is alles altijd zo moeilijk [voor mama]?’ Dat Loos’ moeder, Agnes, het moeilijk heeft, zo veel is duidelijk. Maar waarom is dat? Gaat ze gebukt onder een depressie? Loopt ze tegen een burn-out aan? Zeker is wel dat Agnes niet veel kan hebben en dat Loos daarom op haar eigen wijze haar moeder probeert te ontzien. Ze heeft feilloos in de gaten op welke momenten het niet goed gaat met haar moeder en ze haar aandacht maar beter op iets anders kan richten.

Via flashbacks wordt duidelijk hoe Loos’ leven was toen haar vader en moeder nog samen waren. Het lijkt een haast idyllisch plaatje, omgeven door vrolijkheid en lachende gezichten. Of is dat alleen wat Loos de lezer probeert voor te houden? Waar of niet, de emoties van Loos knagen aan je. Het is wrang dat het kind zich in haar fantasiewereld beter thuis voelt dan in de echte wereld.

Hoog boven de wolken is een ontroerend verhaal met een verrassende ontknoping. Pas wanneer Loos’ verhaal zich naar het einde toe steeds duidelijker aftekent, blijkt wat Loos’ echte verhaal is en wat haar verzonnen verhaal is. De ambiguïteit die zich al die tijd in de titel van het boek verborgen hield dringt dan pas tot je door.

Tot slot nog een stukje op het blog van Gerda Aukes, moetjelezen.com:

ZONDAG 30 SEPTEMBER 2012
De negenjarige Lotus – Loosje – woont samen met haar moeder. Van haar vader is alleen een grote doos foto’s achtergebleven. Foto’s van gezamenlijke vakanties en feestjes en meer leuke gebeurtenissen. Loosje kan alleen naar de foto’s kijken als haar moeder er niet bij is, want die raakt meteen in een pesthumeur.
Loosje heeft een mooie ouderwetse telefoon met draaischijf, waar ze haar vader mee kan bellen. Dat doet ze graag, want hij kan mooie verhalen vertellen.
Loosjes dagelijkse belevenissen, afgewisseld met de verhalen over haar vader schetsen een mooi beeld van het leven van een negenjarig meisje dat een groot verdriet moet verwerken. Een aangrijpend en bijzonder mooi boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s