Biblion recensie: indrukwekkend

De recensies beginnen binnen te druppelen, nu van Biblion. NBD Biblion beschrijft en levert titels die op de Nederlandse markt uitkomen; alle openbare bibliotheken in Nederland – en een groot aantal bibliotheken in Vlaanderen – maken er gebruik van.

NBD|Biblion recensie

De acht hoofdstukken van het boek beslaan acht dagen uit het leven van Loos (bijna 9 jaar, ik-figuur). Eenvoudige zwart-wit illustraties symboliseren elke hoofdstuktitel. Loos heeft een depressieve moeder, een onzichtbare vader, een vriendin met gescheiden ouders en een praatgraag buurmeisje. Onder de enigszins losstaande opeenvolging van alledaagse gebeurtenissen schuilt spanning naar de vraag waar haar vader is. Er wordt over hem in de tegenwoordige tijd gesproken, maar hij is nergens fysiek aanwezig. Loos ‘belt’ met hem via een ouderwetse telefoon en een vreemd nummer: zeven keer nul. De schijnbare opeenstapeling van voorvallen bevat subtiele aanwijzingen. Losse foto’s, een vermiste telefoon en een dooie dierendoos verwijzen naar het onontkoombare: Loos’ vader is dood. De vlakke schrijfstijl wordt goedgemaakt in de ontroerende passage waarin Loos en haar moeder de foto’s van haar negende verjaardag inplakken en in gesprek raken over hun wederzijdse verdriet. De terloopsheid waarmee het diep liggende verdriet bij moeder en dochter aan de oppervlakte komt, maakt dit debuut indrukwekkend. Vanaf ca. 9 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s